Hodnocení pololetí: Investoři mohou být spokojení

Finanční trhy zaznamenaly letos do konce července značné nárůsty. Investoři byli ovšem svědky výrazných regionálních rozdílů. Zatímco japonské akcie v uvedeném období vzrostly o 17 % a americké o 16 %, jiné trhy vykázaly o poznání slabší výkonnost. Evropské akcie vzrostly o 8 % a akcie rozvíjejících se trhů přidaly jen 6 %. Více o trzích se dozvíte v komentáři, který připravil portfolio manažer PartnersInvest Martin Tománek.

Vydáno: 8. 8. 2024
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Pozitivní výkonnost zaznamenal index českých státních dluhopisů, který do konce července vzrostl o téměř 3 %.  A dobře si vedly i nejrizikovější třídy dluhopisů. Například evropské high‑yield dluhopisy vzrostly o víc než 4 %.

Graf: Výkonnost od začátku letošního roku do konce července

Na druhé straně, jak je patrné z uvedeného grafu, červenec přinesl po delší době vyšší volatilitu. A v době psaní tohoto textu, 5. srpna, na akciových trzích probíhá korekce. K tomu se ale ještě dostaneme. Nejprve důležitý kontext.

Inflace polevuje

Inflační tlaky výrazně polevily. Zatímco na svém vrcholu v červnu 2022 dosáhla v USA míra inflace 9,1 %, v červnu 2024 činila 3,0 %. Podobným vývojem prošly důležité evropské ekonomiky.

V Německu dosáhla inflace vrcholu na podzim 2022, kdy vystoupila na 8,8 %. V roce 2023 začala rychle klesat, přičemž v červnu 2024 činila jen 2,2 %. Ve Velké Británii míra inflace dosáhla dokonce 11,1 %, přitom v květnu i červnu 2024 byla na úrovni 2,0 %. Tedy přesně na inflačním cíli Bank of England.

Rovněž v ČR se inflace vrátila k cíli České národní banky. Červnová inflace činila 2,0 %.

Navzdory pozitivnímu vývoji ne všechny centrální banky započaly cyklus snižování úrokových sazeb. Evropská centrální banka již snížila svou klíčovou úrokovou sazbu ze 4,00 na 3,75 % a britská Bank of England snížila sazbu z 5,25 na 5,00 %. Nicméně americký FED dosud vyčkává. A v poslední době kvůli své opatrnosti čelí rostoucí kritice.

Síla americké ekonomiky

Americká ekonomika letos překvapila mnohé ekonomy a analytiky. Přestože FED ve svém boji proti nejvyšší inflaci za poslední čtyři dekády zvýšil úrokové sazby na mnohaleté maximum, na síle ekonomiky se to dlouho neprojevilo.

Ve skutečnosti tempo růstu americké ekonomiky ve druhém čtvrtletí 2024 zrychlilo na 2,8 % (růst v prvním čtvrtletí činil 1,4 %). Ke zrychlení růstu přispělo podle amerického ministerstva obchodu mimo jiné zvýšení spotřebitelských výdajů.

Mraky na obzoru

Hned na úvod jsem uvedl, že americké akcie letos do konce července zaznamenaly nárůst o 16 %, nicméně že samotný červenec byl poměrně volatilní měsíc.

Aktuálně, tedy na začátku srpna, tato volatilita pokračuje. Důvodem je poslední zpráva z trhu práce. Zatímco za posledních dvanáct měsíců americká ekonomika přidala v průměru 215 000 pracovních míst měsíčně, v červenci to bylo jen 114 000 míst. A vzrostla i míra nezaměstnanosti, na 4,3 %. Jedná se sice stále o historicky nízké číslo, nicméně investory zajímá trend. A ten je rostoucí.

Tržní nálada se změnila. Příběh o robustní americké ekonomice velice rychle vystřídaly obavy z hospodářské recese. Index Nasdaq, charakteristický vysokou váhou technologických akcií, poklesl ze svého nedávného vrcholu o víc než 10 %. Tím splnil definici korekce. Pokles se ovšem netýká zdaleka jen amerických technologických akcií.

Pozoruhodný je vývoj v Japonsku. Tamní akciový index Nikkei 225 v pondělí 5. srpna poklesl o 12,4 %! Jedná se o největší jednodenní pokles od roku 1987.[1] Výrazné ztráty zaznamenaly i další asijské akciové trhy. Například jihokorejský index KOSPI odepsal 8 %.

V pondělí 5. srpna jsou výrazně volatilní i evropské akcie…

Graf: Největší jednodenní pokles japonských akcií od roku 1987

[1]Tehdy japonský index, dne 20. října 1987, po takzvaném černém pondělí na Wall Street, poklesl o téměř 15 %.

Aktuálně se nám tak připomíná staré rčení: „Když americká ekonomika kýchne, zbytek světa dostane rýmu.“

Investoři v těchto dnech upřednostňují relativně bezpečná aktiva. V důsledku vyšší poptávky výrazně klesají výnosy amerických státních dluhopisů (a tudíž rostou jejich ceny).

Zdravá korekce

Americká ekonomika vykazuje zřejmé známky zpomalení. V posledních dnech přitom sílí kritické hlasy, podle kterých vyčkával FED se snížením úrokových sazeb příliš dlouho, čímž zvýšil riziko hospodářské recese. Americká centrální banka na svém červencovém zasedání ponechala úrokové sazby beze změny.  

Na druhé straně, investoři by neměli reagovat přehnaně na jednu slabou zprávu z amerického trhu práce. Faktem je, že současná korekce na akciových trzích je potřebná a zdravá. Zejména ceny amerických technologických megakorporací se letos dostaly na velmi vysoké úrovně. A samotné slovo korekce znamená určitou „opravu“ či „nápravu“. Akcie se tedy vrací k férovějším úrovním. Úrovním, které více odpovídají vnitřní hodnotě samotných firem.

Výhled

Tržní poklesy probíhají obecně prudce a nečekaně. Přitom nelze nijak predikovat rozsah ani délku trvání každého poklesu. Do takových předpovědí se pouští jen nezkušení investoři.

Jisté je, že období vyšší volatility jsou běžná. Například americký akciový index Standard & Poor's 500 zaznamenal v období let 1953 až 2022 v průměru jednu korekci ročně.

Právě probíhající výsledková sezona firem v USA a v Evropě neukazuje na žádné vážné potíže. Firmy stále vykazují celkově solidní čísla, což se týká i technologického sektoru. Problémem byla spíše příliš vysoká očekávání investorů.

Těm lze doporučit, aby se drželi svých dlouhodobých investičních plánů. A pokud mají k dispozici nějaké volné finanční prostředky, mohou si koupit pár akcií ve výprodeji.